Mala škola odijevanja koju razumiju muškarci

Novosti

…AKO VAS JE IKADA ZANIMALO KAKO SE PRAVILNO OBUĆI, IMATE SREĆE…AKO VOLITE ŠOPING, TAKOĐER…


Kad se nosi koje odijelo, što se s čime sparuje, što bi trebalo izbjegavati i koliko bi uopće odijela trebalo imati u ormaru?

Nekad prilično jasan bonton dobrog odijevanja s vremenom je više-manje iščezao, uštogljena pravila su srušena, a običaji promijenjeni. U svijetu muške mode ostalo je samo jedno pravilo – da nema pravila. Ipak, neka načela su preživjela Da se u tim prostranstvima modnih sloboda na kraju ne biste izgubili, u pomoć smo pozvali Danijela Šoštarića, voditelja prodaje u zagrebačkom dućanu vrhunske muške mode Mister Mot.

U trgovini u Gundulićevoj ulici na jednom se mjestu nudi probrana roba brendova kao što su Lagerfeld, Baldessarini, Van Laack, Lubiam, Olymp, Bäumler, Benvenuto…

A Šoštarić je iskusan i nadaleko poznat krojač odijela po mjeri. On točno zna kakav dizajn i dezen idu uz koje tijelo, koji su materijali dobri za koju prigodu i koje se boje najbolje sljubljuju s kojom. On zna na što trebate pripaziti pri kupnji odijela i otkriva nam što nikada ne biste trebali napraviti.

Crveno za odvažne, plavo igra na sigurno

U svijetu muške mode postoje klasične škole, u kojima su talijanska i britanska dvije krajnosti. Francuzi imaju više toga reći u ženskoj modi, a njemačka odijela najviše odgovaraju proporcijama naših tijela. U svakom slučaju, treba krenuti od osnovnog, sivog i tamnoplavog odijela. To nisu upadljive boje, no tu su zato kravate i maramice koje ih lako podižu. Svjetlije, jarke boje i veseli dezeni podizat će raspoloženje, a tamnije boje dat će crtu ozbiljnosti.

Crveni blejzer poput ovog talijanskog Lubiama idealna je nadogradnja u ormaru. Slaže se s košuljama, vestama i majicama, ide uz traperice i hlače svijetlih i neutralnih boja.

Crveno za odvažne, plavo igrana sigurno

 • Sako: Lubiam (3019 kn);
 • Hlače: L.B.M. 1911. (978 kn);
 • Košulja: Van Laack (699 kn);
 • Kravata: Masel (390 kn);
 • Maramica: Biago Santo (169 kn),
 • Mokasine: Chiari (cijena 1759 kn)

Koliko odijela treba muškarcu

Ako iz odijela ne izlazite po cijeli dan, onda biste ih u ormaru trebali imati barem pet, šest. Važno da ih možete mijenjati i nositi samo jednom, najviše dvaput tjedno. Uz veći izbor cipela, košulja i kravata, otvara vam se pregršt kombinacija uz koje ćete uvijek izgledati kao da nosite nešto novo.

Ne gomilajte ista ili slična odijela. Šarajte s izborom boja i materijala: toplija i hladnija odijela, čvršća i podatnija, formalnija i komotnija. Dakle, laganija i teža vuna, riblja kost, špricano, prugasto. Pomoći će i ovakva kombinacija, u kojoj se hlače, prsluk i sako prodaju zasebno pa ih možete kombinirati po želji.

Koliko odijela treba muškarcu

 • Sako: Baumler (2236 kn);
 • Prsluk: Baumler (909 kn);
 • Hlače: Baumler (969 kn);
 • Košulja: Van Laack (699 kn);
 • Maramica: Biago Santo (169 kn);
 • Cipele: Chiari (1759kn)

Na kopčanje u dva reda

Praktičan muškarac u svom bi ormaru trebao pronaći mjesta za tri odijela – uz klasično tamnoplavo i tamnosivo vrijedi investirati u još jedno, da ne ispadne kako nemate što odjenuti. A kad već kupujete, izaberite neko na dvostruko kopčanje, poput ovog Lubiana. Budite pritom samokritični, jer odijela s dvorednim kopčanjem nisu baš najbolji izbor za ljude korpulentne građe. Sivo odijelo odlično će se slagati sa svijetloplavim košuljama ili onima na pruge i u njemu ćete uvijek izgledati otmjeno.

Raspoloženje uvijek možete podići veselom kravatom i maramicom. Odlučite li se za tamnoplavu varijantu, sako odijela moći ćete uvijek nositi kao blejzer, uz traperice ili druge hlače.

Odijelo na kopčanje u dva reda

 • Sako: Lubiam (3019 kn);
 • Hlače: L.B.M. 1911. (978 kn);
 • Košulja: Van Laack (699 kn);
 • kravata: Masel (390 kn);
 • Maramica: Biago Santo (169 kn),
 • Mokasine: Chiari (cijena 1759 kn)

Jedno odijelo za sva vremena

Pri izboru materijala 100% vuna najbolji je izbor jer ona podnosi habanje. Treba li vam za svakodnevni posao, nabavite si što otpornije odijelo. Kupujete li samo jedno, igrajte na zlatnu sredinu, da težinom, materijalom i izgledom odgovara svim godišnjim dobima. Preteško odijelo lijepo će padati niz tijelo, no za toplijih dana skuhat ćete se u njemu; odijelo od prelaganih materijala bit će dobro za ljetne vrućine no lako se gužva pa ćete u njemu većinu vremena djelovati neuredno.

Muškarac bi u ormaru morao imati i blejzer koji može kombinirati uz traperice. Igra na sigurno bit će i plavi sako, po mogućnosti malo sportskijeg kroja.

Jedno odijelo za sva vremena

 • Odijelo: Lubiam (4929 kn);
 • Košulja: Van Laack (729 kn);
 • Kravata: Masel (390 kn);
 • Maramica: Biago Santo (169 kn);
 • Cipele: Chiari (1759 kn)

Ako je samo jedno, neka je tamno

Radite u opuštenom okruženju, ili od kuće, ali ponekad vam se učini da biste baš i mogli imati barem jedno odijelo, ono za vjenčanje, vaše ili tuđe, ili pogreb, tuđi ili vaš. U svakom slučaju, vrijedi investirati u jedno tamno odijelo. Ne prelagano, ne preteško, da se može nositi u svako godišnje doba. Nešto kao ovaj Baldessarini.

A kad se kaže tamno, misli se na zagasite nijanse plave ili sive, čak i do boje ugljena, ali nikako ne na sasvim crno. Jer crna je boja isključiva i teško. Ako baš ne možete bez crne, ostavite je za svečane prijeme i posljednje ispraćaje.

Ako je samo jedno, neka je tamno

 • Sako: Baldessarini (3129 kn);
 • Košulja: Van Laack (699 kn);
 • Kravata: Biago Santo (299 kn);
 • Maramica: Biago Santo (169 kn);
 • Mokasine: Chiari (cijena 1759 kn)

Uz smoking isključivo bijela košulja

Ispod smokinga ide isključivo bijela košulja, može i svilena. Ispod svakog drugog odijela nose se i košulje u boji. Počnite sa svjetlijom nijansom pa postupno šarajte paletom – od svjetlije prema tamnijoj. U svakodnevnim situacijama možete odjenuti i finu pletenu vestu. Čak ni obična majica više nije tabu pa je ispod sakoa možete nositi u manje službenim prilikama.

Mnogi igraju na sigurno i uz odijelo, ma koje boje bilo, nose crne čarape i cipele. Probajte čarape birati prema odijelu. Sljubljivanje boja s hlačama dobitna je kombinacija. Kod cipela pak vrijedi savjet: na ozbiljno odijelo ne nose se ležerne cipele; na fino odijelo ne ide sportska mokasina.

Uz smoking isključivo bijela košulja

 • Odijelo: Karl Lagerfeld (4889 kn);
 • Košulja: Van Laack (998 kn);
 • Leptir-mašna: Masel (499 kn);
 • Maramica: Biagio Santo (169 kn);
 • Cipele: Karl Lagerfeld (1699 kn)

10 ZLATNIH PRAVILA

KOD ODIJELA, KAD JE RIJEČ O DODACIMA, NEMA MJESTA KIČU I PLASTICI. PRAVILA ZA KOPČANJE DUGMADI JOŠ SU STROŽA I O NJIMA NEMA RASPRAVE

 1. Ako sako ima dva gumba, kopča se samo gornji; ako ih ima tri, kopča se srednji, ponekad i gornji, a donji nikad. Kad sjedate, otkopčajte sako; ne sjedi se zakopčanog sakoa.
 2. Obratite pozornost na to kako sparujete odijelo i cipele. Ne miješajte boje ni stilove. Prvo i osnovno: uz crno odijelo ne nose se smeđe cipele i smeđi remen.
 3. Uz neutralnu boju odijela, neku od nijansi sive ili tamnoplave, odgovaraju gotovo sve košulje. Za početak izaberite jednobojnu košulju. Oživite je življom kravatom, no izbjegavajte miješanje dezena, prugastog s kockastim i kojekakve šarene kombinacije. Hipiji su hodali svijetom šezdesetih, a Woodstock je bio 1969.
 4. Pazite kako vežete kravatu; ne smije biti ni previsoko niti prenisko vezana. I neka ne bude prekratka i nek ne viri ispod remena.
 5. Nemojte se truditi sparivati rupčić i kravatu; bolje je da nikad ne budu u istoj boji, dezenu i materijalu.
 6. S druge strane, remen hlača i cipele trebali bi biti iste boje i materijala. Tu nema mjesta kiču i plastici.
 7. Umjesto da igrate na sigurno pa birate između bijele i crne, boju čarapa radije uskladite s bojom cipela ili hlača. Nemojte eksperimentirati i držite se nijansi koje odgovaraju boji odijela.
 8. Nemojte nikada pretjerivati s nakitom i ukrasima; možete u prsluk zadjenuti džepni sat ili kravatu ukrasiti iglom, ali nikad nemojte istovremeno nositi oboje.
 9. Uz odijelo se ne nosi sportski ruksak. Kožna torba stoji bolje.
 10. Prije no što prvi put odijevate odijelo, ne zaboravite skinuti etikete i oznake s rukava i izvući konce iz džepova, oni nisu ukras, nego oznaka da su dijelovi šivani ručno. I nikad, ni pod kojim uvjetima nemojte podvrtati rukave i nogavice ako su vam preduge; pustite da vam majstor uzme mjeru i skrati odijelo.

Mladen Smrekar

MISTER MOT

SNIŽENJE -40%

mistermot sniženje